Geschiedenis

History van Pionier naar Adviseur


Een ode aan opa B.H. de Raat: de pionier van de Flevopolder


Een terugblik op zijn levensreis en pioniersgeest


Onder de rook van Rotterdam, in het idyllische dorpje Zevenhuizen aan de Knibbelweg, werd opa B.H. de Raat geboren. Zijn vroege jaren waren doordrenkt met de eenvoudige geneugten van het plattelandsleven, maar het leven had grootse plannen voor deze jonge knaap. Na zijn jeugd verhuisde hij naar het pittoreske Hernen, waar hij zijn jonge gezin stichtte en twee zonen ter wereld bracht.

De ontwikkeling van Hernen


Hernen, een dorp met een rijke geschiedenis, werd voor het eerst genoemd in de 13e eeuw. Het dorp ontwikkelde zich rondom het kasteel van Hernen, een van de oudste en best bewaard gebleven kastelen van Nederland. Dit kasteel, gebouwd in de middeleeuwen, speelde een centrale rol in de bescherming en het bestuur van de regio. De gemeenschap groeide geleidelijk en werd een agrarisch centrum, waarin families zoals die van B.H. de Raat hun wortels vonden en bijdroegen aan de lokale economie.

Het waren de jaren van hard werken en dromen voor B.H. de Raat, een man die nooit terugdeinsde voor een uitdaging. Zijn ondernemingsgeest leidde hem naar de Flevopolder, een gebied dat nog in de kinderschoenen stond en waar avontuur en onzekerheid hand in hand gingen. In die tijd was Lelystad nog slechts een verre droom, en de enige toegang tot het gebied was via de dijk tussen Harderwijk en Lelystad Noord. Zuidelijk Flevoland moest nog drooggelegd worden, en de horizon bood slechts een glimp van wat nog zou komen.


De ontwikkeling van Biddinghuizen en de Flevopolder


In de jaren 60, toen Zuidelijk Flevoland nog niet drooggelegd was, werd de Flevopolder ontwikkeld als een meesterwerk van Nederlandse waterbouwkunde. Biddinghuizen, een van de nieuwe dorpen in de polder, werd officieel in 1963 gesticht. Het was een tijd van pioniers en innovatie, waarin nieuwe gemeenschappen werden opgebouwd uit het niets. Opa B.H. de Raat was een van deze pioniers, die de uitdaging aanging om een agrarisch loonbedrijf te starten in deze nieuwe omgeving. B.H. de Raat waagde de sprong en begon een agrarisch loonbedrijf, vastberaden om zijn stempel te drukken op deze nieuwe wereld. De uitdagingen waren talrijk, van het ontbreken van infrastructuur tot het ondernemen zonder elektriciteit. Maar opa B.H. de Raat was een echte pionier. Hij vond creatieve oplossingen voor de problemen die hij tegenkwam en liet zich nooit ontmoedigen door de obstakels op zijn pad. Zijn bedrijf groeide gestaag en werd een steunpilaar in de gemeenschap. Hij was niet alleen een ondernemer, maar ook een visionair die de mogelijkheden zag waar anderen alleen moeilijkheden zagen. Zijn pioniersgeest beïnvloedde velen en legde de basis voor toekomstige generaties.

Vandaag de dag zet zijn kleinzoon, HPB de Raat, deze pioniersgeest voort in een tijd van energietransitie. Met dezelfde vastberadenheid en innovatie die zijn grootvader kenmerkte, streeft HPB de Raat naar duurzame oplossingen in een veranderende wereld. Hij doet dit door DRACBV, waarmee hij de gedachte van opa voortzet en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Opa B.H. de Raat was een man van eenvoud en hard werken, maar zijn nalatenschap is rijker dan menig vorstendom. Zijn levensverhaal is een herinnering aan de kracht van doorzettingsvermogen, innovatie en de moed om nieuwe horizonten te verkennen. Vandaag de dag, als we terugkijken op zijn reis van Zevenhuizen naar de Flevopolder, worden we geïnspireerd door zijn onvermoeibare geest en zijn onwankelbare geloof in het potentieel van de toekomst.

Opa, jouw verhaal leeft voort in de velden en boerderijen van de Flevopolder en in de harten van degenen die jouw nalatenschap voortzetten. We eren jouw herinnering en danken je voor de lessen van moed en vastberadenheid die je ons hebt nagelaten.